Vad har triathlon, bowling och fotboll gemensamt med datorspel? Det mesta, menar Daniel Wernegren, lärare på Arlandagymnasiet.

Dricka joltcola, spela datorspel och vara uppe hela nätterna. Nä, inget av det är utmärkande för Daniel Wernegrens e-sportelever.
– Precis som vilken aktivitet som helst är e-sport något du kan välja att sysselsätta dig med informellt som en lek, eller formellt och mer proffsigt. Du kan ringa några kompisar och spela fotboll eller basket för att det är kul. Men du kan också bestämma dig för att bli riktigt bra och sluta lämna saker åt slumpen, säger han.
Förra året kombinerade omkring 7 500 unga sin gymnasieutbildning med en satsning på mer klassiska idrotter som fotboll, triathlon eller ishockey. I höstas dök de första e-sportutbildningarna upp på Arlandagymnasiet och Voxnadalens gymnasium i Ovanåker. Till nästa termin drar bland annat Falun, Norrköping och Sundsvall i gång. På Arlandagymnasiet, som sedan tidigare erbjuder bland annat amerikansk fotboll och simning, sitter sju elever och spelar datorspel på skoltid.
De går antingen teknik- eller det estetiska programmet. Och för att komma in krävs först och främst tillräckliga betyg, förklarar Daniel Wernegren. Arlandagymnasiet har också en särskild antagningsprocess där de sökande skriver en presentation av sig själv och skickar in ett filmklipp av sitt spelande.
– Alla som går här är rankade högt inom sina spel. Men att bli elit är något helt annat. Vi har handbollsspelare på våra andra utbildningar som är riktigt grymma, men att komma upp på elitnivå är att passera ett mycket litet nålsöga. Det är samma sak inom e-sport, säger Daniel Wernegren.
Datorspel har varit en hobby sedan tidig ungdom för svensk- och engelskläraren Daniel Wernegren. Det underlättar i den nya rollen som pedagogiskt ansvarig för e-sportutbildningen, förklarar han.
– Men mest av allt krävs en förståelse för hur man lär sig saker och hur man som lärare kan utnyttja elevernas intressen för att få dem att komma vidare.
Vad lär de sig förutom att spela bättre?
– Allt från spelteori till fysträning och yoga. Vi har en helhetssyn på hälsa och vill att detta ska vara en idrottsutbildning som vilken som helst.
Linus Hellerstedt